Interview met Patrick ter Brugge van Zorgsaam Fysiotherapie

 

Wanneer is ZorgSaam ontstaan?
ZorgSaam begon in 1979 als de praktijk van Leo en Hermien Steur. In 2005 verhuisden we naar het medisch centrum aan de Godfried Bomanstraat en veranderde de naam in Medisch Centrum ZorgSaam en Fysiotherapie ZorgSaam.

Dus de naam ZorgSaam bestaat nu 20 jaar?
Ja, dat klopt! Gek genoeg had ik daar nog niet eens bij stilgestaan, maar het is inderdaad al 20 jaar geleden dat we deze naam kregen.

In 2013 namen Rob Alferink en ik de praktijk over van Leo en Hermien. Zij werkten nog een paar jaar met ons mee, totdat ze met pensioen gingen. Sindsdien runnen Rob en ik ZorgSaam samen.

Wat is er in die tijd veranderd?
Heel veel! We zijn begonnen als een fysiopraktijk, maar de zorg en de maatschappij zijn enorm veranderd. Mensen worden ouder, maar dat betekent niet per se dat ze gezond ouder worden. Overgewicht en leefstijlgerelateerde aandoeningen zoals diabetes en artrose komen steeds vaker voor.

Wat we de laatste jaren ook zien, is dat steeds meer kinderen tussen de 12 en 18 jaar zich bij ons melden met klachten. Vroeger waren kinderen veel actiever, speelden ze veel buiten. Nu brengen ze meer tijd door achter een scherm en bewegen ze minder, wat leidt tot andere soorten klachten.

Daarnaast is er tegenwoordig veel meer aandacht voor de invloed van leefstijl op gezondheid. Toen ik 30 jaar geleden begon als fysiotherapeut, was daar veel minder focus op. Nu weten we dat factoren zoals voeding, beweging en slaap een grote rol spelen bij het ontstaan en verhelpen van klachten. Daarom zijn wij ons steeds meer gaan richten op een bredere aanpak, waarbij we niet alleen klachten behandelen, maar ook helpen bij het verbeteren van de leefstijl. Op die manier hopen we niet alleen onze patiënten te helpen, maar ook de druk op de gezondheidszorg te verlichten.

Onderscheiden jullie je daarmee van andere fysiopraktijken?
Ja, absoluut. Wij kijken verder dan alleen de klacht zelf. Als iemand telkens terugkomt met dezelfde rugpijn, kunnen we die blijven behandelen, maar uiteindelijk moeten we de oorzaak aanpakken. Misschien is de rug niet sterk genoeg of is er te weinig stabiliteit, waardoor de klachten steeds terugkomen.

Een ander voorbeeld zijn mensen met knieproblemen die eigenlijk voortkomen uit overgewicht. Dan kunnen we wel blijven behandelen, maar als die persoon niet fitter en gezonder wordt, blijft de kans op klachten groot. Daarom hebben we naast fysiotherapie ook fit- en gezondheidsprogramma’s. Zo begeleiden we mensen die willen of moeten afvallen, die bepaalde spiergroepen of het hele lichaam moeten trainen om terugkeer van klachten te voorkomen, die hun voedingspatroon en leefstijl willen verbeteren, om beter te slapen of gewoon gezonder willen leven. Dit kan in groepsverband of individueel, en altijd onder begeleiding van therapeuten die hier speciaal voor zijn opgeleid.

Vanuit die passie voor beweging, sponsoren jullie vooral sportverenigingen en evenementen, zoals onze toerfietsclub en zijn organisator van de Carbid Tocht?
Ja, dat klopt! We ondersteunen vooral sport, omdat beweging een belangrijk onderdeel is van een gezonde leefstijl. We steunen ook weleens culturele initiatieven, maar sport en beweging blijven onze focus.

De Carbid Tocht is een mooi voorbeeld. Daar ben ik vanaf het begin bij betrokken geweest. Toen de vorige sponsor ermee stopte zat ik in de sponsorcommissie van onze club. Ik zei tegen de commissie dat ik minder goed en goed nieuws had over de Carbidtocht. De sponsor stopt er mee, maar ik heb ook al een nieuwe….. ZorgSaam. Ik ben niet de echte organisator, maar meer de verbindende factor tussen de verschillende verenigingen die het samen organiseren.

Tot slot: mountainbike of racefiets?
Haha, gravelbike! Ik fiets al zo’n 35 jaar. Eerst combineerde ik het met voetbal, maar later ben ik steeds meer gaan fietsen. Vorig jaar deed ik nog mee aan het WK Gravel in Leuven en ik heb in twee dagen de Brown Divide gereden, een graveltocht van ruim 300 kilometer grofweg van Naarden naar Zwolle, via Arnhem en de Kroondomeinen. Supergaaf!

Op dit moment vind ik gravellen echt het leukst. Ik hou van de afwisseling in ondergrond en de rust die je daar vindt. Op de weg vind ik het vaak te druk met verkeer, terwijl je met gravel veel meer de ruimte hebt. Ik fiets vooral solo of met mijn vaste clubje, maar pak ook wel eens een clubrit of toertocht mee. Zo heb ik meerdere keren de Tecklenburg Rundfahrt gereden en staat de MTB-meerdaagse weer op de planning. Dus ja, voor mij is het mountainbiken en gravelbiken met de voorkeur voor het gravel.

Patrick Ter Brugge,
ZorgSaam Fysiotherapie